Czy miód jest zdrowy?

Co to jest miód?

Miód jest produktem wytwarzanym przez pszczoły z zebranego nektaru kwiatowego lub ze spadzi.

Co zawiera miód?

70-80 % stanowią węglowodany, głównie cukry proste (fruktoza i glukoza), oraz dwucukry (sacharoza) i wielocukry. W miodach znajdują się też kwasy organiczne, flawonoidy, barwniki roślinne, białko, enzymy, śladowe ilości witamin oraz makro- i mikroelementów. W świeżo zebranym miodzie występuje nadtlenek wodoru (którego ilość stopniowo zmniejsza się z czasem).

Co to jest sztuczny miód?

Niektórzy producenci sprzedają syrop glukozowo-fruktozowy z dodatkiem barwnika oraz aromatu pod nazwą ‚sztuczny miód’- takiego produktu należy zdecydowanie unikać.

Jak odróżnić sztuczny miód od prawdziwego?

 

 

Cały artykuł znajdziesz tu (kliknij).

  • Wiola

    Jeśli chodzi o próchnicę, to zaletą miodu jest to, że faktycznie nie
    posiada w składzie kwasów (tak jak soki owocowe) a więc nie powoduje
    erozji szkliwa, ale nadal cukry zawarte w miodzie są doskonałą pożywką
    dla bakterii próchnicotwórczych. Poza tym konsystencja miodu powoduje,
    że oblepia zęby i dłużej na nich pozostaje umożliwiając rozwój
    próchnicy, stąd konieczność mycia zębów po jedzeniu miodu.

    • doktorania

      Może właśnie dlatego opinie specjalistów są niejednoznaczne, trudno porównywać wyniki badań prowadzonych w różnych warunkach. Jedno jest pewne- lepiej wybrać szklankę letniej wody z łyżeczką naturalnego miodu, niż szklankę napoju/kupionego soku z kartonu itp.

  • plumplok

    Tak na marginesie to wiele osób lubi dodawać miód do herbaty ale warto pamiętać, że wiele cennych właściwości miodu niszczy wysoka temperatura. Zatem aby nie tylko posłodzic herbatę miodem ale także skorzystać z jego cennych właściwości dobrze jest wystudzić herbatę poniżej 60 stopni przed dodaniem miodu.