szynka bez konserwantow

Szynka bez konserwantów – czy to możliwe?

Na wstępie zaznaczam, że nie polecam spożywania wędlin, a parówki wręcz ODRADZAM. Jednak ponieważ część z Was lubi i kupuje, postanowiłam dowiedzieć się czegoś na temat zdrowszej alternatywy – czy faktycznie mamy wybór? Czy istnieje szynka bez konserwantów?

Na opakowaniach kilku produktów dostępnych na rynku możemy przeczytać informację ‚bez konserwantów’ – o zawartość azotanów zapytałam kilku producentów mających w ofercie szynkę i parówki ‚bez konserwantów’, oto wnioski:

1. Piratki, Lidl – mimo wielokrotnego przypominania i pytań, maili i wykonanych telefonów nie udało mi się uzyskać informacji na temat produktu.

2. Balcerzak – napisałam do producenta produktu bez konserwantów – brak odpowiedzi.

3. Żarłaki, Konspol – uzyskałam wyczerpującą, uprzejmą (mimo pytań dodatkowych) odpowiedź oraz pozwolenie na publikację.

Parówki i szynka bez konserwantów – czy rzeczywiście nie ma tam azotynu sodu?

Jak to możliwe, że paczkowane mięso bez dodatku azotanów nie psuje się przez 7-14 dni?

szynka bez konserwantow

szynka bez konserwantow

A może azotyn dodawany jest wcześniej? Co to za ‚zestaw przypraw naturalnych’?

szynka bez konserwantow

‚Azotyny pochodzenia naturalnego’ to brzmi podejrzanie…

szynka bez konserwantow

I wszystko jasne.

Jak jest z innymi produktami? Czy podobnie? Nie wiem, ale jak się dowiem to dam Wam znać!

  • Doris

    Dzięki! Jestem pod wrażeniem firmy, która odpowiedziała na Twoje pytania. Widać, że pracuje tam odpowiednia osoba na odpowiednim stanowisku, która potrafi w prosty i dokładny sposób odpowiedzieć na pytanie. Bardzo duży plus, że nie zostawiają konsumenta bez odpowiedzi! 🙂

    • doktorania

      Tak, aż sama się zdziwiłam! Nie każda firma tak robi, czasem się irytują (najczęściej) albo odpowiadają ‚na siłę’, ‚na odwal’ itp.

  • Ewa Madejska

    Ja poproszę więcej takich wpisów 🙂

    • doktorania

      Jasna sprawa :)! Robi się!

  • Bardzo przydatny wpis, więcej takich Aniu 🙂