szynka bez konserwantow

Szynka bez konserwantów – czy to możliwe?

Na wstępie zaznaczam, że nie polecam spożywania wędlin, a parówki wręcz ODRADZAM. Jednak ponieważ część z Was lubi i kupuje, postanowiłam dowiedzieć się czegoś na temat zdrowszej alternatywy – czy faktycznie mamy wybór? Czy istnieje szynka bez konserwantów?

Na opakowaniach kilku produktów dostępnych na rynku możemy przeczytać informację ‚bez konserwantów’ – o zawartość azotanów zapytałam kilku producentów mających w ofercie szynkę i parówki ‚bez konserwantów’, oto wnioski:

1. Piratki, Lidl – mimo wielokrotnego przypominania i pytań, maili i wykonanych telefonów nie udało mi się uzyskać informacji na temat produktu.

2. Balcerzak – napisałam do producenta produktu bez konserwantów – brak odpowiedzi.

3. Żarłaki, Konspol – uzyskałam wyczerpującą, uprzejmą (mimo pytań dodatkowych) odpowiedź oraz pozwolenie na publikację.

Parówki i szynka bez konserwantów – czy rzeczywiście nie ma tam azotynu sodu?

Jak to możliwe, że paczkowane mięso bez dodatku azotanów nie psuje się przez 7-14 dni?

szynka bez konserwantow

szynka bez konserwantow

A może azotyn dodawany jest wcześniej? Co to za ‚zestaw przypraw naturalnych’?

szynka bez konserwantow

‚Azotyny pochodzenia naturalnego’ to brzmi podejrzanie…

szynka bez konserwantow

I wszystko jasne.

Jak jest z innymi produktami? Czy podobnie? Nie wiem, ale jak się dowiem to dam Wam znać!

7
Dodaj komentarz

avatar
4 Comment threads
3 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
Damian BeredaCezary MajewskiZaniczkadoktoraniaEwa Madejska Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Doris
Gość
Doris

Dzięki! Jestem pod wrażeniem firmy, która odpowiedziała na Twoje pytania. Widać, że pracuje tam odpowiednia osoba na odpowiednim stanowisku, która potrafi w prosty i dokładny sposób odpowiedzieć na pytanie. Bardzo duży plus, że nie zostawiają konsumenta bez odpowiedzi! 🙂

Ewa Madejska
Gość
Ewa Madejska

Ja poproszę więcej takich wpisów 🙂

Zaniczka
Gość

Bardzo przydatny wpis, więcej takich Aniu 🙂

Cezary Majewski
Gość
Cezary Majewski

Witam mam jeszcze pytanko przecież azotyn sodu dodawany jest również jako konserwant przed jadem kiełbasianym jak może producent ryzykować że jeżeli towar nie jest odpowiednio schładzany leży z brzegu lodówki nie rozwinie się śmiercionośny jad kiełbasiany ?

Damian Bereda
Gość
Damian Bereda

Jest pakowany w specjalnej atmosferze itp. Po prostu inne zabiegi zostały zastosowane w celu ochrony żywności przed rozwinięciem się bakterii C. botulinum.