Pieczywo mrożone, komentarz Tomasza Oskroby.
Jakiś czas temu napisał do mnie pan Tomasz Oskroba, pozwolił opublikować swoją wiadomość tak więc zapraszam do czytania!
(Odpowiedzi na pytania dotyczące pieczywa z ciasta mrożonego znajdziecie tu.)
“Dzień dobry,
tytułem uzupełnienia do http://doktorania.pl/czym-rozni-sie-pieczywo-z-ciasta-gleboko-mrozonego-od-tradycyjnego/
przesyłam informację o przepisach związanych z mrożeniem.
Ważna wydaja się zwłaszcza klasyfikacja rodzaju mrożenia w odniesieniu do temperatur zamrożonego produktu.
Wychodzi na to, że nie wszystko co mrożone jest głeboko mrożone. Termin „głębokie mrożenie” został ostatnio zdemonizowany:
W sprawie środków spożywczych, do których zastosowano technologie mrożenia w przepisach prawa są następujące przepisy:
- „W oznakowaniu opakowanych środków spożywczych głęboko mrożonych przeznaczonych bezpośrednio dla konsumenta podaje się dodatkowo informacje:
- „produkt głęboko mrożony”
- określające okres przechowywania przez konsumenta wraz z temperaturą przechowywania lub wymaganym rodzajem wyposażenia do przechowywania
- „nie zamrażać powtórnie” albo podobne określenie (obwieszczenie MRiRW § 26.1)
„W przypadku pieczywa – dodatkowo:
- informację „pieczywo produkowane z ciasta mrożonego” albo „pieczywo produkowane z ciasta głęboko-mrożonego” w przypadku zastosowania takich procesów technologicznych (obwieszczenie MRiRW § 17.1, pkt 5b).
W rozporządzeniu 1169/2011 jest również następujący zapis uzasadniający konieczność odpowiedniego znakowania takich produktów. „W ostatnich dziesięcioleciach technologie zamrażania środków spożywczych znacznie się rozwinęły i są obecnie powszechnie stosowane w celu poprawy obiegu towarów na rynku wewnętrznym Unii oraz ograniczenia zagrożeń dotyczących bezpieczeństwa żywności. Jednak zamrażanie, a następnie rozmrażanie niektórych środków spożywczych (zwłaszcza produktów mięsnych i produktów rybołówstwa, ogranicza możliwości dalszego użycia tych środków spożywczych, a ponadto może wpływać na bezpieczeństwo, smak , a także właściwości fizyczne tych środków spożywczych. Z kolei w przypadku innych produktów, zwłaszcza masła, zamrażanie nie powoduje takich skutków. Dlatego też, jeżeli dany produkt został rozmrożony, należy o tym odpowiednio poinformować konsumenta finalnego”.
Uwagi dotyczące zamrażania środków spożywczych
- Zamrażanie żywności jest metodą jej utrwalania,
– wstrzymuje działanie drobnoustrojów powodujących psucie się żywności,
– zwalnia przebieg reakcji chemicznych oraz procesów enzymatycznych i biochemicznych, jakie zachodzą w żywności niezamrożonej.
- Produkt głęboko mrożony to produkt, który zamraża się w temperaturze do -35oC do uzyskania wewnątrz produktu temperatury -18oC.
- Produkt mrożony – produkt, który wewnątrz ma temperaturę co najmniej -12oC.
Pozdrawiam,
Tomasz Oskroba
Technolog”
Tyle w temacie.
Kategorie: Chemia spożywcza
Kategorie: Chemia spożywcza