ŁelDan – styczeń.

ŁelDan – styczeń.

Stało się, w końcu mamy na rynku genialny pomysł połączenia smaku czekolady mlecznej z walorami czekolady gorzkiej.

Przedstawiam Państwu styczniową nominację do nagrody ŁelDan of The Year, przyszłość czekolady mlecznej – Lindt EXCELLENCE 65% COCOA MILK CHOCOLATE.

Skład prosty- śmietanka nadaje mleczny charakter, a tłuszcz mleczny dodano zapewne dla złagodzenia smaku miazgi kakaowej (masy kakaowej jest tu faktycznie 65%).

Ale tak naprawdę nominację przyznaję za proste rozwiązanie trudnego problemu jakim jest akceptacja deserowej czy gorzkiej czekolady, ze względu na jej wytrawny charakter. Konsumenci wybierają mleczną bo kochają łagodniejszy, słodki smak, tymczasem tabliczka klasycznej mlecznej to przeciętnie 55 g cukru na 100 g- ponad połowa produktu. Tu mamy 21 g na 100g produktu- nieco ponad 1/5 składu.

I nie- nie oznacza to, że można to jeść na kilogramy. Zarówno w gorzkich czekoladach jak i tu, mamy zdecydowanie wyższą zawartość tłuszczu (przeciętnie 40-50 g w gorzkiej vs 30 g w mlecznej)- czekolada to produkt wysokokaloryczny. Z tym, że za łagodniejszym smakiem jak widać wcale nie musi iść ogromna ilość cukru.

Well done, Lindt!

Kategorie:

#, #

Kategorie:

#, #