FAK of The Year – maj.
Kolejna nominacja do nagrody FAK of The Year dla płatków śniadaniowych dla dzieci. To naprawdę niewiarygodne, że na polskim rynku pojawia się kolejny taki produkt, tym razem pod nazwą „MIKUŚ poduszki”, wyprodukowane dla BAKOMA.

Chrupki zbożowe, z dodatkiem otrąb pszennych, krowa i dopisek „z nadzieniem”, co ZAWSZE powinno włączyć lampkę ostrzegawczą w Twojej głowie, zwłaszcza jeśli chodzi o produkty dla dzieci.
Bo „z nadzieniem” powinno kojarzyć się jednoznacznie, błyskawicznie i automatycznie ze słowem „SPRAWDZAM”.
Fakty.
Otoczka to zboża, otręby, cukier i kakao. Aha.
Nadzienie to 40% czyli sporo. A w składzie m.in. cukier i tłuszcz częściowo utwardzony. Jak dla mnie dyskwalifikacja. O tłuszczach częściowo utwardzonych już pisałam, pokazując fajny materiał źródłowy, który łatwo znaleźć w sieci.

Zawartość cukru 29g na 100g produktu, tłuszcz 15g/100g.

Ciekawostki.
Mamy rok 1995. Firma Chaber wprowadza na rynek płatki śniadaniowe w kształcie poduszek z nadzieniem. Niestety nie wiem jaki wtedy miały skład, ale wiem, że obecnie też zawierają cukier z tłuszczem częściowo utwardzonym, zboża i otręby, dlatego co jakiś czas o nich przypominam na Facebooku i Instagramie.

W roku 2019 mamy kolejny taki produkt, niestety nie ma go na stronie Bakomy, na opakowaniu nie ma info kto go produkuje, dlatego postanowiłam zadzwonić na infolinię. Miła Pani powiedziała mi, że marka MIKUŚ należy Bakomy, ale nie wie kto robi płatki.
Niezależnie od producenta, to niesamowite, że przez prawie 25 lat nikt nie jest w stanie wymyślić czegoś innego, czegoś co nie zawiera tyle cukru, czegoś co nie zawiera przede wszystkim tłuszczu częściowo utwardzonego.
Podsumowując.
Wiem, że poduszki z nadzieniem są popularne również u dorosłych, zwłaszcza u osób „wychowanych” na Jaśkach od Chabra. Jednak patrząc na front, produkt przeznaczony jest głównie dla dzieci, co przy takim składzie jest w mojej opinii strzałem w kolano dla firmy takiej jak BAKOMA.
Dopiero co pisałam o ciekawych jogurtach, które wprowadzili na rynek, wydawało się, że zaczynamy iść w inną stronę niż przecukrzony nabiał z bajerami, a tu taka niespodzianka.
Gdybym chciała zlecać firmie zewnętrznej produkcję płatków, oprócz głosu klienta i względów finansowych, wzięłabym też pod uwagę wpływ na zdrowie oraz trendy żywieniowe na świecie. Od stosowania tłuszczów częściowo utwardzonych odchodzi się już od lat, firmy bardziej lub mniej głośno zmieniają składy swoich produktów, Rodzice są coraz bardziej świadomi, coraz częściej dokonują wyborów w sklepie w oparciu o SKŁAD, a nie tylko ładne opakowanie czy fajną reklamę,
Bakoma, WHY?
Kategorie: FAK of The Year, Temat miesiąca
Kategorie: FAK of The Year, Temat miesiąca