Szynka bez konserwantów – czy to możliwe?

Szynka bez konserwantów – czy to możliwe?

Na wstępie zaznaczam, że nie polecam spożywania wędlin, a parówki wręcz ODRADZAM. Jednak ponieważ część z Was lubi i kupuje, postanowiłam dowiedzieć się czegoś na temat zdrowszej alternatywy – czy faktycznie mamy wybór? Czy istnieje szynka bez konserwantów?

Na opakowaniach kilku produktów dostępnych na rynku możemy przeczytać informację ‘bez konserwantów’ – o zawartość azotanów zapytałam kilku producentów mających w ofercie szynkę i parówki ‘bez konserwantów’, oto wnioski:

1. Piratki, Lidl – mimo wielokrotnego przypominania i pytań, maili i wykonanych telefonów nie udało mi się uzyskać informacji na temat produktu.

2. Balcerzak – napisałam do producenta produktu bez konserwantów – brak odpowiedzi.

3. Żarłaki, Konspol – uzyskałam wyczerpującą, uprzejmą (mimo pytań dodatkowych) odpowiedź oraz pozwolenie na publikację.

Parówki i szynka bez konserwantów – czy rzeczywiście nie ma tam azotynu sodu?

Jak to możliwe, że paczkowane mięso bez dodatku azotanów nie psuje się przez 7-14 dni?

szynka bez konserwantow

szynka bez konserwantow

A może azotyn dodawany jest wcześniej? Co to za ‘zestaw przypraw naturalnych’?

szynka bez konserwantow

‘Azotyny pochodzenia naturalnego’ to brzmi podejrzanie…

szynka bez konserwantow

I wszystko jasne.

Jak jest z innymi produktami? Czy podobnie? Nie wiem, ale jak się dowiem to dam Wam znać!

0 0 vote
Article Rating
Tagi: , , , , , , ,
Kategorie:
Subscribe
Powiadom o
guest
7 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Doris
Doris
3 lat temu

Dzięki! Jestem pod wrażeniem firmy, która odpowiedziała na Twoje pytania. Widać, że pracuje tam odpowiednia osoba na odpowiednim stanowisku, która potrafi w prosty i dokładny sposób odpowiedzieć na pytanie. Bardzo duży plus, że nie zostawiają konsumenta bez odpowiedzi! 🙂

Ewa Madejska
Ewa Madejska
3 lat temu

Ja poproszę więcej takich wpisów 🙂

Zaniczka
3 lat temu

Bardzo przydatny wpis, więcej takich Aniu 🙂

Cezary Majewski
Cezary Majewski
2 lat temu

Witam mam jeszcze pytanko przecież azotyn sodu dodawany jest również jako konserwant przed jadem kiełbasianym jak może producent ryzykować że jeżeli towar nie jest odpowiednio schładzany leży z brzegu lodówki nie rozwinie się śmiercionośny jad kiełbasiany ?

Damian Bereda
Damian Bereda
2 lat temu

Jest pakowany w specjalnej atmosferze itp. Po prostu inne zabiegi zostały zastosowane w celu ochrony żywności przed rozwinięciem się bakterii C. botulinum.