kategorie
Czy warto kupować markowy sernik?

Czy warto kupować markowy sernik?

Czy wybierając markowe cukiernie, zawsze mamy gwarancję, że wyroby będą najwyższej jakości? Jak pokazują wyniki moich obserwacji, jeśli chodzi o polskie piekarnie – niestety NIE, czasami wręcz przeciwnie. Zatem czy da się jeszcze kupić gdzieś prawdziwy sernik? Taki prosty, zrobiony z podstawowych składników. Bo ileż trzeba zachodu, by zrobić dobry sernik? Ot, zmielić twaróg, dodać […]

czytaj więcej

Czym różni się czekolada gorzka od…gorzkiej?

Czym różni się czekolada gorzka od…gorzkiej?

Zawartość kakao? Eee, co za różnica, czekolada to czekolada. Otóż jest różnica i to całkiem znaczna. W smaku też, chociaż zwolennicy mlecznej pewnie powiedzą, że każda jest ‘fuj’. Posłużę się trzema przykładami gorzkiej. Oto one: Cukier. To chyba najistotniejsza różnica. W tej 60% jest 38g, w 70% : 28g, a w 81% : 17g na […]

czytaj więcej

Czy da się pokonać przeziębienie?

Czy da się pokonać przeziębienie?

Antybiotyk na przeziębienie? „Katar leczony trwa tydzień, a nie leczony 7 dni” – to zdanie jest chyba kwintesencją definicji przeziębienia. Z czego to wynika? Przeziębienie z reguły wywołują wirusy, a jeśli chodzi o arsenał leków przeciwwirusowych i przeciwprzeziębieniowych – „armaty” właściwie nie istnieją. Inna sytuacja jest w przypadku chorób o podłożu bakteryjnym – tu mamy […]

czytaj więcej

Droga Mamo…

Droga Mamo…

Kilka słów ode mnie, bo dziś Twoje święto. Właściwie nie tylko dziś, codziennie. Ale dziś pewnie dostaniesz kwiaty, a może kupisz je sobie sama? Właśnie tego Ci życzę Mamo, abyś potrafiła kupować sobie kwiaty, gdy nikt nie obdaruje Cię nimi z okazji, bez okazji. Bo dbanie o siebie nie kończy się z pierwszym krzykiem noworodka, chociaż […]

czytaj więcej

Jak wybierać parówki?

Jak wybierać parówki?

Zaciekawiła mnie obecność wielu rodzajów parówek do wyboru w jednym ze sklepów, cenowo podobnie, mięsność podobna – co robić? Które wybrać…? Najlepiej żadne. Nie jestem fanem parówek, zdarza mi się zjeść hot-doga ale nikt nie przekona mnie do tego, że jest to produkt warty częstego spożycia. Natomiast dla kochających parówki przygotowałam małe zestawienie, aby ułatwić […]

czytaj więcej

Zatoka Sztuki – Restaurant Week.

Zatoka Sztuki – Restaurant Week.

Ładnych parę lat temu, gdy mieszkałam w Gdańsku i miałam trochę mniej obowiązków, byłam częstszym gościem Zatoki – pamiętam niezwykłą kuchnię, zwłaszcza sałatki i desery. Teraz wpadam głównie na kawę, herbatę. W listopadzie odwiedziłam Zatokę w ramach swojego projektu Doktor Ania w Obliczu Wyzwania, gdzie pytam szefów kuchni co zawiera wybrana przeze mnie potrawa. W […]

czytaj więcej

Uwaga na witaminy!

Uwaga na witaminy!

Jeśli myślisz, że przy przeciętnej diecie ubogiej w warzywa i owoce wystarczy spożywać pewne produkty z napisem ‘Witaminy’ – bardzo grubo się mylisz i zaraz Ci to udowodnię. Kisielek. Do wpisu na ten temat zainspirował mnie niewinnie wyglądający kisiel z ogromnym napisem ‘Kubek witamin’ oraz stosownymi grafikami. Bardzo nie lubię, gdy ktoś stosuje takie chwyty […]

czytaj więcej

Święta. Jeść czy nie jeść?

Święta. Jeść czy nie jeść?

Jeść! Oczywiście, że jeść ale z głową i… z sercem. 1. Cieszmy się smakołykami, również po to są Święta. Nawet jeśli nie ma atmosfery świątecznej – doceńmy trud ludzi dookoła, dajmy odpocząć swojej głowie, wyrzućmy złe myśli chociaż na chwilę. Zero spożywczych wyrzutów sumienia. Innych też – to naprawdę niepotrzebne. Bądźmy mili dla siebie, dla […]

czytaj więcej

Płatki w ładnych opakowaniach – dlaczego ich nie lubię?

Płatki w ładnych opakowaniach – dlaczego ich nie lubię?

Bo zwykle jest to przetworzony, dosłodzony ___ (wpisać ulubione słowo). Najczęściej od 15 do nawet 50% produktu stanowi cukier. Zwykle w kilku postaciach, żeby było śmieszniej. I nie ma sprawy jeśli lubisz takie płatki, mają fajny skład itp. itd. – pod warunkiem, że biegasz, ćwiczysz, jesteś aktywna. Jeśli nie – odradzam i polecam zwykłe NIEPRZETWORZONE. Tym razem […]

czytaj więcej

Od czego zacząć, cukier i Jason Hunt.

Od czego zacząć, cukier i Jason Hunt.

Tym razem Doktor Ania radzi w formacie audio. Od czego zacząć, trudne początki, czy i jak czytać etykiety, na co zwracać uwagę oraz czy cukier jest groźny i dlaczego. Posłuchaj rozmowy Doktor Ania vs. Jason Hunt. Zdrowe odżywianie – na co powinieneś zwracać uwagę?

czytaj więcej

Kostka rosołowa.

Kostka rosołowa.

Przeciętna kostka rosołowa to utwardzony tłuszcz z solą i wzmacniaczem smaku. Działa jak diabli jeśli chodzi o poprawianie, ponieważ sól podkreśla smak potraw, wzmacniacz też (plus wpływa na odczucie), a tłuszcz jest nośnikiem smaku. Proste jak drut w kieszeni. No właśnie, w kieszeni. Czy kostka rosołowa jest zdrowa? Nie jest. Tłuszcz utwardzony jest składnikiem wpływającym negatywnie […]

czytaj więcej

Fałszowanie żywności – typowe oszustwa.

Fałszowanie żywności – typowe oszustwa.

Nie każdy producent oszukuje, ale fałszowanie żywności jest powszechne. Wg niektórych raportów z ostatnich lat prawie 50% kontrolowanych partii wybranych produktów było zafałszowanych. Oto typowe przykłady w jaki sposób producenci robią Cię w konia, a Ty jeszcze za to płacicisz. Typowe oszustwa: wydłużenie przez producenta daty minimalnej trwałości (to może być groźne), wykaz składników nie zawiera wszystkich […]

czytaj więcej