Jak obliczyć ilość cukru w produkcie?


Większość produktów charakteryzuje się prostą tabelką na opakowaniu: ‚Wartość odżywcza 100g produktu’. Właśnie tam należy znaleźć hasło ‚węglowodany’, oraz niżej ‚w tym cukry’.

Dana ilość zawarta jest w 100g/100ml, czasami dodane są wartości dla konkretnego produktu (rubryka po prawej stronie od ‚100g’). Jeśli podana jest jedynie ilość na 100g/100ml, wystarczy dokonać prostego obliczenia, np. w tabeli podano 20g cukru (na 100g produktu), jeśli batonik waży 50g (połowę ze 100g), zawiera również połowę (1/2 z 20g czyli 10g) podanej ilości cukru. Dla uproszczenia,  uniwersalny wzór:

ilość cukru z tabeli na 100g/ml x masa (lub objętość) naszego produktu / 100 = ilość cukru w badanym produkcie

Jeśli ktoś woli obrazowo- łyżeczka to 5g cukru. Aby sprawdzić ilość ‚w łyżeczkach’ zamiast w gramach, dzielimy otrzymany wynik przez 5, zatem batonik zawiera 2 łyżeczki (10g / 5 = 2) cukru.

Przykład: napój zawiera 10g cukru na 100ml, ile zawiera puszka napoju (330ml)?

10 x 330 / 100 = 33 (ilość w naszym produkcie, czyli zawartość cukru w puszce- w gramach)

33 / 5 = 6.6 łyżeczki cukru.

Niezależnie od pochodzenia- czy produkt zawiera owoce, czy syrop glukozowo-fruktozowy- nadal jest to CUKIER prosty (więcej fruktozie tu), który jest mniej pożądany w naszej diecie.