kategorie
Od czego zacząć, cukier i Jason Hunt.

Od czego zacząć, cukier i Jason Hunt.

Tym razem Doktor Ania radzi w formacie audio. Od czego zacząć, trudne początki, czy i jak czytać etykiety, na co zwracać uwagę oraz czy cukier jest groźny i dlaczego. Posłuchaj rozmowy Doktor Ania vs. Jason Hunt. http://jasonhunt.pl/zdrowe-odzywianie-powinienes-zwracac-uwage/

czytaj więcej

Kostka rosołowa.

Kostka rosołowa.

Przeciętna kostka rosołowa to utwardzony tłuszcz z solą i wzmacniaczem smaku. Działa jak diabli jeśli chodzi o poprawianie, ponieważ sól podkreśla smak potraw, wzmacniacz też (plus wpływa na odczucie), a tłuszcz jest nośnikiem smaku. Proste jak drut w kieszeni. No właśnie, w kieszeni. Czy kostka rosołowa jest zdrowa? Nie jest. Tłuszcz utwardzony jest składnikiem wpływającym negatywnie […]

czytaj więcej

Fałszowanie żywności – typowe oszustwa.

Fałszowanie żywności – typowe oszustwa.

Nie każdy producent oszukuje, ale fałszowanie żywności jest powszechne. Wg niektórych raportów z ostatnich lat prawie 50% kontrolowanych partii wybranych produktów było zafałszowanych. Oto typowe przykłady w jaki sposób producenci robią Cię w konia, a Ty jeszcze za to płacicisz. Typowe oszustwa: wydłużenie przez producenta daty minimalnej trwałości (to może być groźne), wykaz składników nie zawiera wszystkich […]

czytaj więcej

Czekolada – 10 prawd i mitów.

Czekolada – 10 prawd i mitów.

Czekolada. Wszyscy ją kochamy (ja nawet za bardzo, niestety). Jak zatem wybrać najlepszą? Czy droższa zawsze jest lepsza? Czy te ze sklepu czymś w ogóle się różnią? 1. Czekolada to czekolada. Obojętnie jaką jem, wszystkie są podobne. Mit. Czekolady różnią się od siebie składem, chociaż często nie widać tego na pierwszy rzut oka. Zwykle jest […]

czytaj więcej

Czy masło orzechowe jest niezdrowe?

Czy masło orzechowe jest niezdrowe?

Ponieważ wiele osób pisze, że masło orzechowe jest fatalne, bo surowiec może być spleśniały itp. itd. oraz korzystając z okazji, że firma Primvika jest Partnerem Konferencji FOOD & HEALTH CONFERENCE, postanowiłam zadać im kilka niewygodnych pytań pytań o produkty. Bo lubię wiedzieć co jem. 1. Skąd pochodzi surowiec do produkcji Państwa masła orzechowego i czy […]

czytaj więcej

Mięso mielone paczkowane.

Mięso mielone paczkowane.

Wydaje się banalne. Idziesz do sklepu po mięso, chłodnia pełna tacek. Mięso mielone paczkowane w atmosferze ochronnej, więc o co chodzi? Czy da się kupić dobre mięso mielone paczkowane? Da się, ale trzeba dobrze poszukać. Mięso mielone ma to do siebie, że psuje się najszybciej spośród wszystkich porcjowanych mięs i nie ma w tym nic […]

czytaj więcej

Pieczywo mrożone, komentarz Tomasza Oskroby.

Pieczywo mrożone, komentarz Tomasza Oskroby.

Jakiś czas temu napisał do mnie pan Tomasz Oskroba, pozwolił opublikować swoją wiadomość tak więc zapraszam do czytania! (Odpowiedzi na pytania dotyczące pieczywa z ciasta mrożonego znajdziecie tu.) „Dzień dobry, tytułem uzupełnienia do http://doktorania.pl/czym-rozni-sie-pieczywo-z-ciasta-gleboko-mrozonego-od-tradycyjnego/ przesyłam informację o przepisach związanych z mrożeniem. Ważna wydaja się zwłaszcza klasyfikacja rodzaju mrożenia w odniesieniu do temperatur zamrożonego produktu. Wychodzi na to, […]

czytaj więcej

Śmietana – mały przegląd.

Śmietana – mały przegląd.

Udawanie, że obecna dziś w sklepach śmietana 30% to zwykła śmietana jest trochę jak oszukiwanie siebie, że ON zadzwoni, mimo, iż minęło już pięć dni od pierwszej randki. Nie zadzwoni. I nie zwalajmy tu winy na producentów. Podobnie jak w przypadku jogurtów (o czym przeczytacie tu), to raczej konsument 'wymaga’ od produktu nadnaturalnej mocy, producenci […]

czytaj więcej

Podsumowanie 2016.

Podsumowanie 2016.

Ponad 900 zdjęć produktów na Instagramie, ponad 200 maili do firm, kilka przepychanek w sklepach plus kilka tajniackich śledztw w knajpach, w ramach projektu Doktor Ania w Obliczu Wyzwania – tak w skrócie przedstawia się rok 2016, sami zobaczcie. Produkty lepsze. Tu nie ma top 20 czy top 10 bo cięzko porównywać jogurt z warzywami. […]

czytaj więcej

Lunch – firma Ślimak.

Lunch – firma Ślimak.

Zainteresowałam się firmą Ślimak. Wszystko zaczęło się od niewinnej kanapki, a właściwie zdjęcia. Jeden z Czytelników wysłał mi kiedyś foto takiej oto kanapki. Później dostałam od kogoś foto dania gotowego, też Ślimak. Rzuciwszy okiem na skład, zaniepokojona pewnymi nieścisłościami (np. w kanapce opis 'MASŁO’, gdy w rzeczywistości w składzie była margaryna), postanowiłam zapytać firmę Ślimak […]

czytaj więcej

Sok na lotnisku w Warszawie.

Sok na lotnisku w Warszawie.

Banalna sprawa. Przyszłam do knajpy, zamówiłam wyciskany sok pomarańczowy (20.90pln), dostałam pomarańczową kwaśno-słodką ciecz soko-podobną. Może to taka odmiana pomarańczy? Fluorescencyjna, bez osadu, kawałków miąższu…w dzisiejszym kraju nic mnie już nie zdziwi… Ponieważ jestem dociekliwa (niestety), grzecznie zapytałam czy mogę zobaczyć maszynę i pomarańcze (bo będąc częstym pijaczem soków wyciskanych i tłoczonych mam troszkę jakby złe […]

czytaj więcej

Postanowienia Noworoczne, Nowy Rok, nowa ja itp. LOL

Postanowienia Noworoczne, Nowy Rok, nowa ja itp. LOL

W obliczu wszechobecnych list 'Postanowienia Noworoczne’, chciałabym oficjalnie oświadczyć, że takowych nie robiłam i nie robię. Koniec komunikatu. Słowo wyjaśnienia. Ustalam sobie cele na bieżąco. Staram się aby były realne (nie zakładam na ten przykład 'never ever brownie’), mierzalne (wiem ile zjem brownie w miesiącu, PRAWDA?) oraz osiągalne (nie będę zakładała bez sensu 'nigdy więcej […]

czytaj więcej